Magyar Német Angol Szlovák Cseh Lengyel
Az év kereskedelmi szálláshelye 2017
Hírlevél Gyakornoki Program Pályakezdők Támogatására

Séta az Esterházy kastél...

A Fertő Táj Világörökség leghíresebb tagja a Panziónk közvetlen szomszédságában lévő Esterházy Kastély együttes. Tekintettel, hogy a Panziónk épülete a műemléki környezetben helyezkedik el, így ezeket gyalog kényelmesen bejárhatjuk. A panzió előtt láthatjuk a Muzsikah...

Tovább >>

Programajánló

Kerékpárral a Széchenyi Kastélyhoz


Kattints rá a nagyobb méretért...

 

Kerékpárút a Világörökség részét képező Fertő tó magyar oldalán, szinte érintetlen tájon halad Sopron irányába. Útközben a nagycenki Széchenyi Kastély felé haladva, Fertőboz településeknél feltétlenül keressék fel a „Gloriette” kilátót, melyről hihetetlen panorámaként jelenik meg Önök előtt, a Fertő - tó csodálatos élővilága

Ezt kár lenne kihagyni! Ezt követően rövid séta (mivel az út túl meredek és a kerékpárt kényelmesebb feltolni) majd irány Nagycenk. A kastély megtekintését követően javaslom, hogy ne az korábbi úton, hanem egy rövidebben haladjanak vissza. Az utat úgy találják meg, ha szemben állnak a kastéllyal, balra elindulnak, majd 100 m múlva bal kereszteződés és egy út vezet egyenest Hidegségig. Hidegséget elérve ismét megcsodálhatjuk a panorámát, mivel a Fertő - tóhoz képest jelentős magasságban érjük el a falut.

Balesetvédelmi okok miatt a dombon javasoljuk, a kerékpárt úgy tolják le, mivel 15 % os a lejtő. Kedvező időjárási körülmények esetén útközben a hegykői termál fürdőn fürödhetünk, majd irány Fertőd.

 

 

Történelmi áttekintés:

 

Széchenyi György érsek 1677-ben szerezte meg két Cenket - innen indul a falu és a Széchenyi-dinasztia közös története. Széchenyi Antal generális 1750 körül költözött Kiscenkre és kezdte meg a kastély építését. Később a Nemzeti Múzeum alapítója, a felvilágosult gondolkodású Széchenyi Ferenc jelentősen átépítette és birtokainak központjává tette. A birtokos mellett a jakobinus Hajnoczy József, az orvos Kiss József, valamint a nyelvész és felvilágosult tanár, Révai Miklós nevével kapcsolódott össze a kastély története. Ezt a birtokrészt a kastéllyal együtt grof Széchenyi István örökölte, az ő birtokossága alatt élte világkorát és nyerte el jelenlegi formáját.

 

Soproni képek

 

(Amennyiben autóval kirándul javasoljuk Nagycenk után 

látogasson el Sopronba) 

Vissza a listához >>