Magyar Német Angol Szlovák Cseh Lengyel
Az év kereskedelmi szálláshelye 2017
Hírlevél Gyakornoki Program Pályakezdők Támogatására

Séta az Esterházy kastél...

A Fertő Táj Világörökség leghíresebb tagja a Panziónk közvetlen szomszédságában lévő Esterházy Kastély együttes. Tekintettel, hogy a Panziónk épülete a műemléki környezetben helyezkedik el, így ezeket gyalog kényelmesen bejárhatjuk. A panzió előtt láthatjuk a Muzsikah...

Tovább >>

Programajánló

Séta az Esterházy kastély környékén


Kattints rá a nagyobb méretért...

A Fertő Táj Világörökség leghíresebb tagja a Panziónk közvetlen szomszédságában lévő Esterházy Kastély együttes. Tekintettel, hogy a Panziónk épülete a műemléki környezetben helyezkedik el, így ezeket gyalog kényelmesen bejárhatjuk.

A panzió előtt láthatjuk a Muzsikaházat.

Nevét arról kapta, hogy ebben a házban élt és alkotott 1769 - tol 1790 - ig. a világhírű zeneszerző Joseph Haydn. A zenész fenomén mindennapi muzsikájával kápráztatta el a hercegi családot.

Az épület ránk merőleges falán látható egy óriási dombormű, melyet Haydn halálakor tiszteletből az Esterházy család emeltetett.

A Muzsikaháztól balra a park már a Kastély része.

 

   Ennek a parknak híressége volt, hogy benne lévő valamennyi fafaj más és más. Csendes tavaszi vagy nyári napokon kihagyhatatlan a sétálás benne, és ha jól figyelünk, a madarakon kívül számos Mókussal is találkozhatunk. Mielőtt kezdő turistaként megrohannánk a jelenlegi főbejáratot, menjünk a parkon keresztül a hátsó kapuig, vagy a kaputól jobbra, 50 méterre lévőátjáróig és tekintsük meg a kastély valódi szépségét hátulról a tiszafák közül. Sétáljunk középre, minél távolabb a kastélytól, és innen nézzünk vissza. Aki ezt nem teszi meg, az nem mondhatja magáról, hogy járt az Esterházy kastélynál. A valódi csoda itt tárul elénk. Kastély legszebb arculatának megtekintése és egy esetleges ejtőzés a fűben, vagy pihenés a padon program után irány, a főbejárat. A kastély épületének bármelyik irányból történő megkerülésével érünk a belső udvarhoz. A csodálatos kovácsoltvas kapun áthaladva haladunk a múzeum felé. A barokk remekek és felbecsülhetetlen értékek megtekintését követően ismét rövid sétát javaslok. Irány az előző hely, ahonnan korában megtekintettük a kastély valódi szépségét. Ha sikerült a kastély megkerülésével ismét visszatérni az épület mögé, induljunk el a középső főálén úgy, hogy mögöttünk legyen a kastély egyenesen az erdő felé. Az erdőt elérve (a kiskapu mindig nyitva) sétáljunk 150 métert és jobbra nézve feltárul a Bagatelle épület szépsége. A jelenleg vadászházként funkcionáló épületet kívülről körbejárhatjuk, megcsodálhatjuk, a látvány megér egy sétát. Egyébként a nevét onnan kapta a monda szerint, hogy amikor Mária Terézia a Herceg meghívására ellátogatott megkérdezte tőle, hogy ez a csodálatos épület mennyibe került, mire őazt válaszolta, hogy bagatell. Ha van kedvünk, sétálhatunk még egy kicsit az erdőben, és főleg nyáron érezzük a vadhagyma növény jellegzetes illatát. Visszafelé kényelmes sétával előbb a patérra (kastély mögötti terület helyi elnevezése) majd parkon keresztül a panzióhoz érhetünk. Érdekességként megfigyelhető, hogy főleg nyári időszakban a tanuló diákok és fiatal párok a patér zöld pázsitján előszeretettel tanulnak, pihennek, beszélgetnek. Akinek van kedve, csatlakozzon, üljön le és adja át magát a természet és a műemlék vonzásának.

A kastély történelmi áttekintése:

 

A kastélyt 1720 - ban, a süttöri parasztok földjén kezdték építeni, Herceg Esterházy József irányításával. A magyarországi barokk kastélyok között a legnagyobb, világviszonylatban csak a versailles -i és a schönbrunni vetekszik vele. 1768 és 1790 között a kor kulturális központjának számított. Mára a világörökség részévé vált. A világhírű zeneszerző, Joseph Haydn közel húsz éven keresztül (1769 - 1790) e helyen szerezte műveit. 1773 - ban Mária Terézia is ellátogatott a kastélyba, az írásos emlékek szerint szánon, felsózott és vizezett úton.

Ugyanis a vizit időpontja nem télre esett az osztrák uralkodó azonban ragaszkodott a fenti „kellékekhez”. A kastély felújítása jelenleg folyamatban van.

Vissza a listához >>